No span betekent letterlijk ‘maak je niet druk’. Dat past perfect bij de Surinaamse manier van leven. Waarom  zou je je haasten als je ook lekker rustig aan kunt doen!

Surinaamse vrouwen koken op gevoel; zij hebben meestal geen recepten op papier staan, maar doen alles uit het hoofd. De manier van koken wordt van moeder op dochter/zoon doorgegeven. Wist je dat er bij de meeste mensen altijd een pan met witte rijst klaar staat ? Want zij eten rijst zoals wij een boterham eten.

Een bekend Surinaams gerecht is Moksi Alesi, een Surinaamse rijstschotel met gehaktballetjes. Moksi Alesi is van oudsher slavenvoedsel en betekent letterlijk “gemengde rijst”. Het gerecht ontstond toen slaven al hun kliekjes bij elkaar gooiden en daar rijst doorheen deden. Zo werden alle restjes vlees, vis en groenten gebruikt en dat is lekker goedkoop. Of je nu rijk of arm bent, moslim of boeddhist, iedereen maakt Moksi op zijn eigen manier. Het recept uit Wereldeters is met meer dan 8.000 keer bekeken een grote hit op Smulweb.  No span (= maak je niet druk).

http://www.smulweb.nl/recepten/1395748/Moksi-alesi-uit-suriname