Paella is van oorsprong een Valenciaans gerecht. In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een gezellige zondagmiddag-gebeurtenis, meestal klaargemaakt door de mannelijke leden van de familie. Je kunt eindeloos variëren met zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomaten, paprika, doperwten, snijbonen, witte bonen, saffraan, enz. Deze Spaanse klassieker maken we met puur Hollandse ingrediënten.

O ja … Het is niet erg als de rijst onderin de pan een beetje aanbrandt. Dit gekarameliseerde korstje is juist erg lekker. De Spanjaarden noemen het ‘soccarat’.

300 gram gort, 500 gram rijpe tomaten, 25 gram peterselie, 150 gram Chorizo worst, 500 gram kippenbout, 300 gram sperziebonen, 2 uien, 3 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 liter kippenbouillon, 50 gram roomboter, 1 tl kerriepoeder.

Voorbereiding (10 minuten)

  • Vul een ruime pan met water voor de bouillon en leg er de kippenpoten en een kippenbouillonblokje in. Breng het aan de kook en laat de kip circa 10 a 15 minuten zachtjes koken. Controleer of de kip gaar is.
  • Negeer de aanwijzingen op de verpakking van de gort. Was de gort in een zeef onder warm stromend water.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Halveer de rode peper, verwijder de pitjes en snijd in ragfijne halve ringetjes.
  • Hak de peterselie fijn.

Bereiding (45 minuten)

  • Terwijl de kippenbouten zachtjes koken gaan we met de gort aan de slag. Verwarm de boter in een bakpan met dikke bodem op een middelhoog vuur. Fruit hierin de ui, rode peper en knoflook gedurende 2 minuten. Doe de gort erbij en roer goed door zodat de korrels een beetje glazig zijn. Bak de gort een paar minuten mee en blus af met een aantal scheppen van de kippenbouillon. Laat dit langzaam met de deksel op de pan opgenomen worden door de gort. Roer regelmatig en pas op dat de gort niet droog kookt. Voeg telkens nieuwe bouillon toe en laat de gort de bouillon opnemen. Het hele proces duurt ongeveer 40 minuten.
  • Verwijder de uiteinden van de bonen en snijd ze doormidden. Was de bonen en doe ze in de pan bij de gort. Laat ze de laatste 5 minuten meekoken met de gort zodat ze beetgaar zijn.
  • Snijd de chorizoworst in kleine stukken en bak deze in een bakpan (zonder olie) bruin. Was en snijd ondertussen de tomaten in kleine stukjes en doe ze bij de chorizo. Bak op een middelhoog vuur tot de tomaten zacht zijn en een deel van het vocht is verdampt.
  • Haal de kippenpoten uit de pan en laat ze afkoelen. Was je handen grondig en pluk met je vingers het vlees van de botjes. Doe het kippenvlees bij het tomaten-chorizo mengsel en voeg tenslotte de kerriepoeder toe.
  • Proef zodra alle bouillon is opgenomen of de gort de gewenste gaarheid heeft bereikt. Roer nu het tomaten-kippen-chorizo mengsel door de gort en strooi er de fijngehakte peterselie over. Buen Provecho!