Sinterklaas weetjes

Sint Nicolaas

Hij was de bisschop van de kerk in het plaatsje Myra in Turkije. Daar woonde en werkte hij. Bisschoppen droegen vroeger een lange mantel, een mijter en ze hadden een staf. Dat hoorde bij hun outfit. De mantel heet een tabberd en een mijter is een soort muts die bisschoppen dragen. Sint Nicolaas is in het jaar 270 na Christus geboren en is nu dus 1.741 jaar oud !

Via de handel met Italië kwam deze Turkse bisschop in Spanje terecht. En Spanje was in die tijd een rijk land waar veel lekkers en luxe spulletje vandaan kwamen. Dus daarom gingen de mensen ervan uit dat hij daar vandaan kwam.

Wonderen

De populariteit van Sint Nicolaas is te verklaren uit een aantal door hem verrichte wonderen. Zo bestaat er het verhaal van de drie arme zusjes die niet konden trouwen omdat ze geen bruidschat hadden. Hun vader wilde de meisjes toen te koop aanbieden. Om hen te helpen gooide Sint Nicolaas (stiekem) goudstukken voor de bruidschat door de schoorsteen naar binnen. De meisjes waren gered en sindsdien gaat Sint Nicolaas de daken op om cadeautjes (stiekem) door de schoorsteen te gooien.

Een ander populair verhaal is die van de drie jongens die door een herbergier waren geslacht en als vlees voor de maaltijd van de volgende dag waren bedoeld. Toen Sint Nicolaas toevallig voorbij kwam en hoorde van dit gemene plan, maakte hij de jongens weer levend.

België

In Nederland is het Sinterklaas feest heel belangrijk geworden. Eigenlijk is België het enige andere land ter wereld waar dit feest groots wordt gevierd. In België wordt het Sinterklaasfeest niet op 5 maar op 6 december gevierd en is het meer een godsdienstig feest dan in Nederland. Er worden geen gedichten en surprises gemaakt en kinderen krijgen alleen speelgoed. Grotere cadeaus krijgen ze met Kerstmis.

Zwarte piet

Er gaan vele verhalen de ronde over Zwarte Piet. Een van de verhalen gaat over Piter, een Ethiopisch weeskind dat Sint Nicolaas ooit  kocht op een slavenmarkt. De bisschop liet de jongen uiteindelijk vrij en daar was Piter zo blij om, dat hij de dienaar van Nicolaas werd. ‘Zwarte Piet’ dankt hier vrijwel zeker zijn naam aan

Zwarte Piet is Sint’s onmisbare hulpje. Sint Nicolaas wil als gever nooit gezien worden en brengt in het donker met Piet alle cadeautjes en lekkers door de schoorsteen in de huiskamers. Al eeuwen wordt een schoen gebruikt om cadeaus in te ontvangen en omdat ieder kind zijn of haar eigen schoen heeft, kan Piet zich nooit vergissen bij het uitdelen. Zwarte piet is zwart geworden door al dat geklauter in schoorstenen. Hij loopt rond in de kleren van een 16e-eeuwse page. Pages waren vroeger de persoonlijke dienaren van belangrijke mensen. Een pietenpak is dus een “pagepak”.

Amerigo

Vroeger vonden belangrijke mensen het interessant om op witte paarden of schimmels te rijden. Zo ook Sint Nicolaas. Zijn witte paard werd meestal simpelweg “het paard van Sinterklaas” genoemd of “de schimmel”. Maar zo’n 20 jaar geleden, tijdens intocht van Sinterklaas, werd het paard Amerigo genoemd. En sindsdien kent iedereen deze naam.

In België heet het paard ‘Slecht Weer Vandaag’. Die naam rust op een misverstand. Toen Sint aan Piet vroeg hoe ze zijn paard zouden noemen, had Zwarte Piet de vraag niet goed verstaan. Hij antwoordde: “Slecht weer vandaag, Sinterklaas”.

Bekijk ook de Pakjes avond recepten


Bron: vriendenvansintnicolaas.nl