Eet-programma

basisscholen

Kids doen Mijn Eet Experiment is een 7 daags programma om kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool te laten ervaren en ontdekken wat eten met ze doet. Dat ze zich door goed te eten misschien wel beter en fitter gaan voelen. In de kern draait het om méér groenten, fruit, water en volkoren brood. En minder gesuikerde producten als koek, snoep, zoet beleg en frisdranken.

Verder is het vooral een hele leuke week die in het teken staat van wat we dagelijks eten en drinken. Zonder teveel te oordelen over gezond en ongezond en zonder belerend vingertje.  Het leren gebeurt door speelse kennisoverdracht over voeding en vooral – en dat maakt het programma uniek in Nederland – door intensief persoonlijk te ervaren en bij te houden wat goed eten voor ze betekent: nieuwe smaken leren kennen, meer energie krijgen, minder buikpijn, beter slapen, beter concentreren in de klas, etc. De kinderen worden geïnspireerd door de dagelijkse filmpjes met de Nederlandse rapper Diggy Dex en TV kok Prins die het goede voorbeeld laten zien en zelf ervaren. In het programma zijn twee momenten ingebouwd waarop de kinderen zelf aan de slag kunnen met fruit en groente.

Hun wereld wordt groter. Ieder mens en elke ervaring is uniek en daarom is in dit project ook niets goed of fout. De resultaten van de pilot waren zeer positief. Kinderen vonden het een leuk en leerzaam project en de meesten hebben actief meegedaan, op school maar ook thuis. 42% Van de kinderen zegt dat het eet experiment een positief effect op ze heeft. Ze voelen zich beter, hebben meer energie, zijn zich meer bewust van wat ze eten, kunnen zich beter concentreren en kunnen beter slapen. De pilot studie geeft aan dat kinderen – ook maanden later nog – beter gaan eten. Zoals een leerkracht treffend beschreef over het effect bij zijn leerlingen: “hun wereld is groter geworden”.

Samengevat:

 • Voor de bovenbouw van de basisschool (groepen 6, 7 en 8)
 • Kinderen eten met hulp van hun ouders en de school 7 dagen lang volop groenten, fruit, volkoren brood en water (m.b.v. het ‘stoplicht’)
 • Ze houden dagelijks online bij wat de impact is hiervan
 • Iedere dag begint met een inspirerend filmpje gebaseerd op de Verhalend Ontwerp methode zodat zoveel mogelijk kinderen meedoen en blijven doen
 • Tijdens deze week 1x fruitsalade maken en 1x een groentedip
 • Primaire rol leerkracht: enthousiasmeren en individuele ervaringen faciliteren. Er is een uitgebreide docentenhandleiding waarin alles in detail is beschreven.
 • Gemiddelde lestijd per dag: 30-45 minuten
 • Kosten school: GEEN KOSTEN
 • Aanmelden: Marjolein de Vlaam 06 3012 3042 en m.de.vlaam@gmail.com
 • http://www.kidsdoenmijneetexperiment.nl
 • https://www.facebook.com/KidsDoenMijnEetExperiment