Wil je eens een dag geen vlees eten, dan zijn deze burgertjes een goed alternatief. En bovendien erg gezond! Eet de bonen-wortel burgertjes direct nadat je ze hebt gebakken, want dankzij het gepaneerde korstje zijn ze dan lekker krokant.

2 potten bruine bonen, 500 gram wortel, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 ei, 50 gram paneermeel, 4 el olie om in te bakken, 1 el sojasaus, 1 tl komijnpoeder, zout en peper.

  • Schil en rasp de wortel fijn.
  • Laat de bonen uitlekken in een zeef en spoel ze af onder koud water.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verhit een klein beetje olie in een bakpan en fruit de knoflook en ui 2 minuten op een middelhoog vuur.  Voeg de geraspte wortel en komijnpoeder toe en bak al omscheppend nog 5 minuten tot de wortel zacht is. Zet het vuur uit en zet de pan opzij.
  • Prak de bruine bonen met een vork, een keukenmachine  of een staafmixer tot een redelijk gladde puree. Voeg het wortelmengsel toe samen met de sojasaus, peper en zout. Kneed met een schone hand alles goed oor elkaar (het plakt behoorlijk, dat hoort zo) en maak er kleine, platte burgertjes van circa 5 cm van. Leg alles op een platte schaal en laat een kwartier rusten in de koelkast.
  • Zet twee diepe borden klaar. Eentje met paneermeel en eentje met het geklutste ei. Haal de burgertjes om beurten eerst door het ei en daarna door de paneermeel.  Verhit een flinke scheut olie in een bakpan en bak de burgertjes in 4 a 6 minuten aan beide zijden goudbruin en gaar.
  • Serveer direct want met een knapperig korstje zijn ze het lekkerst.