Deze groentestoof smaakt heerlijk bij couscous. Heb je toevallig een tajine in huis, dan waan je je helemaal in Marokkaanse sferen. Dit gerecht is vegetarisch, maar je kunt ‘m uitstekend combineren met heek of lamsgehakt balletjes. Chahiya tayyiba! (smakelijk eten)

500 gram  prei, 500 gram wortelen, 600 gram pompoen, 2 rode uien, 1 rode peper (of 1 tl chilipoeder), 1 pot witte bonen (400 gram), 2 tenen knoflook, 500 ml groentebouillon, 1/2 tl kurkuma, 1/2 tl korianderpoeder, snufje gemalen komijn, snufje kaneel, peper en zout.

Bereiding:

  • Snijd de prei in de lengte door en snijd in stukken van 2 cm. Schraap de wortels, snijd ook deze in de lengte door en snijd in blokjes van 2 cm. Was alles goed.
  • Was de pompoen en verwijder de pitten en draden. Snijd in blokjes van 2 cm.
  • Pel ui en knoflook. Snijd de ui  in parten en snijd de knoflook heel fijn.
  • Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd beide helften in flinterdunne halve ringetjes.
  • Maak in een ruime pan de groentebouillon en voeg er alle kruiden aan toe: geperste knoflook, kurkuma, korianderpoeder, komijn en kaneel. Doe er nu ook de rode peper (of chilipoeder) bij en roer goed door.
  • Voeg de gesneden ui, prei, wortels en pompoen toe en breng aan de kook. Temper het vuur, dek de pan af en laat de groenten gedurende 25 minuten stoven op een laag vuur totdat ze beetgaar zijn. Doe er de laatste 5 minuten de uitgelekte witte bonen bij.
  • Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Schep de stoofschotel in diepe kommen en serveer direct.