Het lijkt op een pizza, maar Flammkuchen (of tarte Flambée ) is toch even wat anders. Van oorsprong komt deze pizza – belegd met room, ui en spek – uit de Elzas. Er zijn natuurlijk vele variaties mogelijk. Je kunt met de ‘topping’ naar hartenlust variëren. Deze maken we met zuurkool en worst en wordt zeker weten ook door de kids zeer gewaardeerd.

Tip: maak het deeg de avond of ochtend van tevoren klaar, dan staat je Flammkuchen in een wip op tafel.

300 gram zuurkool, 2 rode uien, 2 appels, 250 gram pizzamix, 125 ml creme fraiche, 1 rookworst, 100 gram geraspte kaas.

  1. Verwarm de oven voor op 250 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Bereid de pizzamix volgens de instructie op de verpakking, laat 20 á 30 minuten – afgedekt met plastic folie of een schone theedoek – rijzen op kamertemperatuur.
  3. Pel de ui en snijd in de breedte in flinterdunne ringen. Snijd de rookworst in dunne plakjes. Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes (schillen hoeft niet). Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
  4. Strooi wat bloem over je werkblad en rol het deeg zo dun mogelijk uit. Leg de deeglap op de bakplaat en druk de randen iets omhoog (je kunt er ook voor kiezen twee deeglappen te maken). Bestrijk de bodem met crème fraîche. Verdeel hierover de zuurkool, de appel, de uiringen en de rookworstplakjes (zoveel je lekker vindt). Strooi er wat geraspte kaas over.
  5. Schuif de Flammkuchen boven in de oven en bak deze circa 15 minuten. Houd de oven wel goed in de gaten. Omdat de bodem zo dun is zal deze makkelijk verbranden of veel te hard worden. Verkort of verleng zo nodig de baktijd tot de Flammkuchen helemaal naar je zin is (goudbruine bovenkant en krokante bodem).
  6. Serveer de knapperige Flammkuchen met ernaast een frisse salade.