Baba ganoush klinkt héél exotisch en dat is het ook. Deze aubergine-saus wordt veel gegeten in Arabische landen. Heerlijk als rauwkost dip, of met wat brood.

Voor een echte baba ganoush zoals ze die in het Midden-Oosten eten wordt ‘tahin’ gebruikt. Deze sesampasta heb je waarschijnlijk niet standaard in je keukenkastje, maar het is te koop bij veel supermarkten en toko’s. Als je tahin eenmaal in huis hebt kun je ‘m ook uitstekend gebruiken voor het maken van humus.

2 aubergines, 3 tenen knoflook, 4 eetlepels tahin (sesampasta), 2 el citroensap (evt ook citroenrasp), 3 el extra vergine olijfolie, 1 tl paprikapoeder (gerookt of normaal), 1 tl zout, 1 snuf cayennepeper.

Bereiding

Verwarm de oven op grill stand.

Verwijder het kroontje van de aubergines en prik met een vork rondom flink wat gaten. Leg ze op een rooster en plaats deze bovenin de oven. Grill de aubergines gedurende 15 minuten. Check en keer de aubergines regelmatig. Je ziet dat de schil langzaam begint te rimpelen en te verkleuren.

Zet na circa 15 minuten de ovenstand op 190 graden en laat de aubergine nog tenminste 20 a 25 minuten in de oven liggen. Draai ze regelmatig om en laat de schil goed zwart worden. Als de aubergines zacht- en dus gaar – zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen (anders verbrand je je handen).

Snijd de aubergine open en lepel het vruchtvlees uit de schil. Pureer dit in een keukenmachine of met een staafmixer samen met de extra vergine olijfolie, citroensap, tahin, de uitgeperste knoflook, paprikapoeder en zout en peper.

De ‘baba ganoush’ is nu klaar. Heerlijk als rauwkost dip, of smeer het lekker op een cracker of je boterham.