recensie Trouw 8 mei 2012

Kinderen en eten, dat blijft in veel huishoudens een moeilijke combinatie. Een oplossing is, ze te betrekken bij het koken. Als er dan ook nog een verleidelijk kookboek aan te pas komt, is de kans op succes groot.

In het boek Wereldeters probeert Marjolein de Vlaam kinderen van 4 tot 12 jaar over te halen om ‘vreemde’ wereldse gerechten te eten. Dat doet ze met verhalen en informatie over het land van het gerecht dat op tafel komt. De recepten staan in een apart receptenschrift.

Het boek geeft informatie over landen dicht bij huis zoals Italië en Spanje, maar ook van verder weg, zoals India, Japan, Indonesië, Zuid-Afrika, Mexico, Suriname en zelfs Hawaï. Wereldeters staat vol met leuke, gekke en interessante landenweetjes. Achterin is er ruimte voor krabbels, extra weetjes of recepten. Heb je iets uit een bepaald land gegeten, dan mag je een sticker in het bijgevoegde paspoort plakken. Het schrift bevat drie recepten uit Indonesië en omdat kinderen graag rijst eten koos ik voor Nasi Goreng. In het boek staan mooie foto’s en informatie over Indonesië. Ook staat er dat nasi goreng (letterlijk betekent dit gebakken rijst) in Indonesië vaak als ontbijt wordt gegeten, gemaakt van de restjes van de vorige dag.

Nasi Goreng

300 gram (zilvervlies)rijst, 300 gram varkensvlees in kleine reepjes, 150 gram hamblokjes, 1 prei, 150 gram witte kool, 125 gram taugé, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 theelepel sambal oelek, 4 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel gemalen komijn (djinten), 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar), 3 eieren, peper en zout, 4 eetlepels olie.

Kook de rijst gaar. Snij de kool in dunne reepjes en de prei in dunne ringetjes. Was ze goed. Ui klein snijden en teentjes knoflook uitpersen. Verhit in een wok of koekenpan de olie en fruit hierin ui en knoflook. Bak de varkensreepjes en hamblokjes mee. Voeg de kool en prei bij het vlees en bak alles in vijf minuten beetgaar. Rijst en taugé erdoor scheppen en komijn en koriander erover strooien. Bak alles op een hoog vuur terwijl je goed roert. Zorg dat de rijst niet aanbrandt. Breng de nasi op smaak met peper, zou, sambal en ketjap. Klop de eieren los met peper en zout en bak er een omelet van. Snij deze in stukjes en schep het door of over de nasi.

Lekker met kroepoek of wat ongezouten pinda’s!