Ramadan wordt ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Dit houdt in dat Moslims deze maand niet eten, drinken, roken, vloeken en vrijen tussen zonsopgang en zonsondergang. Moslims  laten hun eten en drinken staan om te laten zien hoeveel ze van Allah houden. En daarnaast is het ook goed voor het lichaam, want het vasten reinigt het lichaam. Ook leren ze wat het is om honger te hebben, zodat ze zich beter kunnen inleven in arme mensen die nauwelijks te eten hebben.

Ramadan is de gezelligste maand van het jaar en geeft ieder een gevoel van verbondenheid. Kinderen beginnen rond hun twaalfde jaar af en toe een paar dagen mee te doen. Het is niet verstandig om mee te doen als je naar school gaat, omdat je je met een lege maag niet goed kunt concentreren. Daarom mogen kinderen overdag wel wat eten (als het maar niet in het openbaar is, want dat vinden ze een belediging van de Ramadan).

’s Ochtends vroeg vóór zonsopgang en ’s avonds ná zonsondergang wordt er vaak zeer uitgebreid gegeten, soms wel tot diep in de nacht. Direct na zonsondergang komen families bijeen voor de iftar, een avondmaaltijd die bijvoorbeeld bestaat uitdadels, olijven, vijgen, harira (een dikke soep van onder andere kikkererwten, lamsvlees, uien en linzen) en andere lekkere hapjes. Na een korte nachtrust is het vlak voor zonsopgang tijd voor de suhoor, een stevig ontbijt.

De Ramadan is één van de vijf zuilen van de islam: het is één van de religieuze verplichtingen waaraan moslims moeten voldoen. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Daarom weten moslims nooit van tevoren precies wanneer het begint en eindigt. Dit jaar is de Ramadan van dinsdag 9 juli t/m woensdag 7 augustus 2013.

Ramadhan moebarak’ (= gezegende Ramadan)