Marokkaanse pastilla

Een pastilla is hartig-zoete pastei van filodeeg gevuld met gekruid kippenvlees en gezoete amandelen. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Marokko. Bijvoorbeeld over de djellaba, de traditionele kleding; of over geurende tajines; of over het thee-ritueel meestal verzorgd door de mannen.

1 hele kip (circa 1 kg), 4 uien gesnipperd, 3 eetlepels olie, 130 gram boter, 200 gram blanke amandelen gehakt, 1 teen knoflook geperst, 1 bosje peterselie, een half bosje koriander, 3 eetlepels suiker, 5 eieren, 2 eierdooiers, 2 eetlepels kaneel, poedersuiker, boter om deeg en vorm in te vetten, 8 a 10 vellen filodeeg, zout en peper.

Bereiding hartige vulling
Verwarm de oven voor op 200° C. Snij uien, peterselie en de koriander blaadjes fijn en snij de kipfilet in stukjes. Bestrooi met zout en peper. Verhit drie eetlepels olie in een ruime braadpan en bak de kip goudbruin (kort). Haal ze uit de pan en leg even apart. Fruit uien en knoflook in de olie, voeg de fijngehakte kruiden en ruim zout en peper toe. Giet 1,5 dl water in de pan en doe de kip er weer bij. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat een uur op een zacht vuur sudderen. Roer regelmatig. Haal de kip uit de pan en verwijder het vel. Pluk het vlees voorzichtig van de botten en snij het kippenvlees fijn. Laat de saus nog op het vuur zodat het kan indikken. Voeg eventueel extra kruiden toe naar smaak. Doe het kippenvlees terug in de pan en voeg al roerend de eieren toe zodat er een dikke saus ontstaat. Haal de pan vervolgens van het vuur.

Bereiding zoete vulling
Smelt 130 gram boter in een pan en voeg de fijngehakte amandelen, suiker en kaneel toe. Haal de pan van het vuur.

Bereiding pastilla
Vet een springvorm van 20 – 28 centimeter doorsnee in. Laat 100 gram boter smelten en giet dit in een kopje. Roer twee eierdooiers los in een kopje. Besmeer aan beide zijden de vellen filodeeg met de gesmolten boter en bekleed er de bodem van het bakblik mee. Laat het deeg over de rand van het bakblik hangen. Doe dan het kipmengsel in de vorm en daarbovenop de gesuikerde amandelen.

Sla de overhangende randen van het filodeeg naar het midden om de pastilla af te dekken. Bestrijk de randen van het deeg met eigeel zodat alles goed aan elkaar plakt. Stop de overhangende randen van de bovenste laag filodeeg onder de pastilla en besmeer de bovenkant met boter en eigeel. Zet de pastilla in de oven en laat deze in 20 tot 30 minuten goudbruin bakken. Bestrooi voor het serveren met kaneel en poedersuiker.