Paspoortjes bijna vol !!

Onlangs plaatste ik een korte oproep op twitter met de vraag of er misschien kinderen zijn die hun Wereldeters paspoortje al (bijna) vol hebben.

Ik kreeg een enthousiaste reactie van Jasmijn Bus. Haar kinderen Jente (7 jaar) en Maartje (5 jaar) zetten haar momenteel flink onder druk. De Wereldeters paspoortjes zijn bijna vol. Dat wil zeggen dat ze gerechten uit acht wereldlanden achter hun kiesjes hebben. Alleen de stickers van Suriname en Hawaï ontbreken nog in het paspoort. Mama moet snel naar de winkel om de spullen te halen zodat er Surinaams en Hawaiaans kan worden gekookt.

Via internet kwam Jasmijn het boek Wereldeters tegen. Omdat ze het belangrijk vindt dat haar kinderen openstaan voor alle soorten gerechten was ze gelijk enthousiast. “Jente en Maartje zijn op zich makkelijke eters, maar het helpt altijd als je het leuk maakt aan tafel. En het vertellen van verhaaltjes en weetjes kan daar zeker aan bijdragen. Zo begonnen we met het land Marokko, wat eigenlijk niet zo slim was. De meisjes hadden eerder al couscous geproefd, maar dat vonden ze helemaal niet lekker. Met het boek erbij – en de verhaaltjes over Marokko – ging het gelijk stukken beter.”

Jasmijn benadrukt dat het heel belangrijk is hoe je er als ouder mee omgaat. “Je moet natuurlijk zelf enthousiast vertellen. En er ook je eigen ‘draai’ aan geven. Toen we Boboti aten, heb ik over mijn eigen vakantie ervaringen in Zuid-Afrika verteld. Je moet er als ouder zelf voor openstaan en het leuk vinden om er energie in te stoppen.”.

De kinderen zijn nog wat klein om zelf in het boek te lezen. Wel pakken ze Wereldeters regelmatig uit de kast om er doorheen te bladeren. De paspoortjes en stickers vinden ze erg leuk. Naast het stickers plakken, gaan de meisjes ook echt aan de slag met de opdrachtjes die in het paspoortje staan. Zoals: teken een sombrero. Of: ken je kinderen uit Marokko, schrijf hier hun namen. Dit jaar is Jasmijn met haar gezin op vakantie geweest naar Italië. Bij de voorpet hoorde ook het bestuderen van de weetjes uit het hoofdstuk Italië.

“Het is echt een erg leuk concept en vooral ook heel mooi vormgegeven. Het boek inspireert mij en stimuleert de kinderen om lekker, gezond en gevarieerd te eten. Ik tip regelmatig een vriendin met kinderen om het ook eens uit te proberen.”