Pakjes avond recepten

Gemakkelijk en snel: Spaanse Tapas

Aardappel tortilla met chorizo

Om in de stemming te komen en ideaal voor de Sinterklaas avond zijn ‘tapas’. Kleine Spaanse hapjes vlees, vis of groente. Warm en/of koud. Het woord tapas komt van ‘tapar’ wat bedekken betekent. Want vroeger werden de hapjes als dekseltje op drankjes gebruikt tegen de vliegen. Het voordeel is dat alle hapjes van te voren kunnen worden gemaakt en al die bordjes en schaaltjes op tafel zien er feestelijk uit. Een van de beroemdste tapas is tortilla. Een dikke aardappel omelet, in kleine stukjes gesneden.

Ingrediënten

1 rode paprika, 400 gram voorgekookte aardappelschijfjes, 250 gram chorizoworst in dunne plakjes, 5 eetlepels olijfolie, 1 ui gesnipperd, 2 tenen knoflook geperst, 6 eieren, 1 theelepel paprikapoeder, zout en peper.

Bereiding

  • Maak de paprika schoon en snij in kleine blokjes. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de plakjes chorizo kort. Schep de chorizo uit de pan. Bak in het bakvet de ui, knoflook, paprika en de aardappelen op laag vuur in ongeveer 10 minuten gaar. Zorg dat  het niet aanbakt. Haal de aardappelen van het vuur en laat het nog even na garen onder een deksel.
  • Klop de eieren los en voeg peper, paprikapoeder en zout naar smaak toe. Voeg de gebakken chorizo erbij. Verdeel het ei-chorizo mengsel gelijkmatig over het ui-aardappelmengsel.
  • Zet het vuur laag en laat de tortilla met de deksel op de pan, ongeveer 10 minuten garen tot de onderkant goudbruin is. Schud, zodra het ei een beetje gestold is, de pan regelmatig heen en weer. Gebruik een plat bord om de tortilla te keren en laat nog 4 minuten verder garen. Serveer warm of koud.
  • Lekker met stokbrood en aïoli (een mediterrane knoflooksaus) en een frisse tomaten / komkommer salade.


Feestelijk – De zak van sinterklaas

Fruit pannenkoek

Zak Van SinterklaasDit gerecht ziet er heel feestelijk en lekker uit, zeker voor kinderen. Het is een met fruit gevuld pannenkoekje. Als een zakje dichtgesnoerd met een rode dropveter. Het pannenkoekje kun je natuurlijk ook met iets hartigs vullen. Zoals spinazie en gehakt. Serveer het direct nadat het is klaargemaakt.

Ingrediënten

Beslag: 1 ei, 450 ml melk, 200 gram meer granen pannenkoeken meel, 2 el geraspte kokos. Vulling: 1 banaan, 2 kiwi’s, 4 el honing, 3 mandarijnen, 1 el citroensap, 2 el geraspte kokos, 6 rode dropveters, een beetje boter om te bakken.

Bereiding:

  • Bereid het pannenkoeken beslag volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar voeg aan de mix 2 el geraspte kokos toe. Bak de pannenkoeken volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Snij de banaan in plakjes. Pel de mandarijnen, halveer ze en snij ze in plakjes. Schil de kiwi’s, halveer ze in de lengte en snij ze in plakjes.
  • Roer de honing los met citroensap en schep het, met de rest van het kokos, bij het fruit.
  • Schep op elke pannenkoek een mooi ‘bolletje’ met fruit. Neem de pannenkoeken als een knapzak samen en strik ze met een dropveter dicht.
                                                                                               Bron: koopmans