Vanavond speelt het Nederlands elftal tegen Chili. Om als eerste in de poule te eindigen is gelijkspel al voldoende. Laten we vast een beetje in de stemming komen met weetjes over Chili en in het bijzonder over de Chileense keuken.

Chili is een extreem langgerekt land – 4300 kilometer! – aan de westkant van Zuid-Amerika  ingeklemd tussen de Grote Oceaan en het Andes gebergte. De Atacamawoestijn in het noorden is de droogste ter wereld. Op 4500 meter hoogte vind je de Altiplano, een uitgestrekt plateau met glinsterende meren. Het mediterrane klimaat van centraal Chili zorgt voor uitstekende wijnen. Het uiterste zuiden is onherbergzaam met zijn gletsjers en diepe fjorden.

De Chileense keuken is een mix van de Spaanse en de traditionele Chileense keuken en heeft veel weg van de Argentijnse keuken. Typische ingrediënten zijn maïs, bonen, olijven, vis en schaaldieren, kip en rundvlees. Ook in Cili vind je stamppot op de menukaart: charquican.

Chileense maaltijden

Het Chileense ontbijt stelt niet zoveel voor. Meestal een eenvoudig geroosterd broodje met jam en een kop koffie. Omdat het in veel gebieden erg warm en vochtig is nemen de meeste Chilenen tussen 13.00 en 16.00 uur een siësta. De warme lunch is meestal eenvoudig met rijst met gebakken kippenpoot of een koteletje met wat sla en tomaat. Rond een uur of 18.00 uur eet men vaak zoetigheid of een broodje met een gebakken ei. Het avondeten is weer heel uitgebreid en start niet voor 20.30 uur.

Typisch Chileense gerechten

  • In Chili eet men veel empanadas. Dit zijn kleine hapjes met een vulling. Ze worden als snacks gegeten, maar kunnen ook bij de maaltijden worden geserveerd. Er zijn enorm veel soorten vullingen, maar één van de bekendste is de zondagse empanada de horno. Dat is een in deeg gewikkeld mengsel van gehakt met uien en rozijnen, een halve zwarte olijf en hard gekookt ei. Alle bakkerijen verkopen dat op zondagochtend en alle Chilenen in het buitenland snakken naar dit hapje!!
  • Net als in Nederland eten de Chilenen ook graag een stamppotje, bijvoorbeeld Charquican: stamppot van gehakt, groente en aardappelen.
  • Pastel de Choclo is een vleespastei met gehakt, maïs en olijven. Door de specifieke kruiden is het pittig en tegelijk heel zoet.
  • Tomaticán is een gerecht met olijven, lam, tomaat en oregano. Het is een soort stoofpot die vaak wordt gegeten in Chili.
  • Een bekend vleesgerecht is Bistec a lo Pobre, waarbij dan een enorme over je bord hangende biefstuk met gebakken eieren er bovenop worden geserveerd. Dit vanuit de gedachte, dat als een arme man eens een keer zich een vleesgerecht kan veroorloven, hij dat dan ook extreem groot doet.
  • Dankzij de langgerekte kuststrook zijn er veel schelpdieren en vis.  Machas a la Parmesana  is een soort schelp met roze vlees en Parmezaanse gegratineerd in de oven. Ook eet men gebakken vis zoals Congrio en Corvina en Merluza. In het zuiden van Chili zie je enorme grote mosselen (Chorros Zapato – schoen mosselen genaamd). Ook eet men hier een schotel genaamd Curanto van allerlei gekookte schelpdieren.