Marjolein de Vlaam in FlevoMeer Bibliotheek in Dronten

Tijdens de Kinderboekenweek heeft Marjolein de Vlaam, auteur van het boek Wereldeters in de FlevoMeer Bibliotheek in Dronten groepen van het basisonderwijs ontvangen. Marjolein kan beeldend en zeer herkenbaar vertellen aan de kinderen. Alle kinderen konden ook goed begrijpen dat Marjolein in haar rol van moeder graag enthousiaste kinderen aan de eettafel zag in plaats van kinderen die gelijk: “dat lust ik niet” riepen.

Marjolein vertelde dat ze hierdoor geïnspireerd is geraakt om het boek te schrijven. De kinderen konden zich dat allemaal goed voorstellen en het leek hun allemaal wel erg leuk om zo’n moeder te hebben die van de maaltijd een feestje kon maken, met lekker eten en veel leuke weetjes over het land waar de maaltijd vandaan kwam.

Omdat de kinderen in de klas al hadden gewerkt met het boek en de lessuggesties werden sommige landen gelijk herkend. Marjolein heeft de kinderen aan de hand van foto’s en weetjes uit haar boek meegenomen de wereld rond. Alle kinderen deden enthousiast mee met de wereldquiz op het eind. Daarna gingen de groepjes uiteen en konden de kinderen blindproeven bij 3 landen.

Het was een heel spektakel: Marjolein had prachtige maskers meegenomen die als blinddoek fungeerden en de kinderen konden proeven wat het land te bieden had. Sommige kinderen vonden het eerst wel wat eng maar alle kinderen werden enthousiast en konden vaak goed vertellen wat ze geproefd hadden. In Italië werd pasta en pesto geproefd, in Mexico guacamole en chocolade en in Indonesië kroepoek en spekkoek.

Alle kinderen hadden een paspoortje dat hoort bij het boek Wereldeters en konden met het blindproeven in de FlevoMeer Bibliotheek 3 stickers verdienen. Kinderen, begeleidende ouders en de juffen en meester waren laaiend enthousiast over de ontmoeting met Marjolein en het blindproeven! Naderhand zijn alle klassen fanatiek verder gegaan met opdrachtjes rondom het boek Wereldeters, zijn vele landen behandeld en hebben de kinderen stickers gespaard om hun paspoort vol te plakken en op deze manier hopen we dat de kinderen echte wereldeters worden (én een dikke 10 krijgen voor aardrijkskunde)!

Hanneke Versluis, FlevoMeer Bibliotheek Dronten