Manifest voor een gezonde eetcultuur

Manifest gericht op behoud van een Hollandse gezonde eetcultuur. Terug naar de gezonde basis.

Samen eten is gezond eten

1. Samen eten is beter eten. Het geeft meer smaak, beleving maar draagt ook bij aan je gezondheid. Gezinnen met kinderen die samen aan tafel eten, eten gezonder.
2. Samen fruit en zuivel gebruiken op scholen is gezond. En het stimuleert het thuisgebruik. Laten we zorgen voor een gezondere lunchcultuur die sterk bijdraagt aan de leerprestaties van kinderen.
3. Samen eten in instellingen maakt cliënten gelukkiger én gezonder. Aandacht voor het eetmoment, een gedekte tafel en verse voedingsmiddelen draagt bij aan beter leven.

Praten over eten is gezond

4. Praten over eten leidt tot meer kennis over eten. Laten we daarom meer verhalen vertellen over eten. Over de samenstelling van onze maaltijd, over waar de producten vandaan komen en over hoe ze geproduceerd worden.
5. Verhalen beginnen bij verse basisproducten. Want die zijn eerlijk, puur en herkenbaar.Ze zijn van agrarische oorsprong en vol verhalen.
6. De ervaring laat zien dat als je meer betrokken bent bij het eten (en er meer over praat) je er ook meer van geniet.
7. Meer kennis over eten maakt dat je zelf beter kan bepalen wát je kookt, wát je eet en hoeveel je eet. Kinderen die ‘zelf’ kiezen, ‘zelf’ opscheppen en ‘zelf’ koken zijn meer betrokken en eten later gezonder.

Een eetcultuur draagt bij aan beter eten en beter leven

8. Ons lichaam is gevormd in een tijd waarin we anders aten dan de laatste 50 jaar. Ons eetpatroon was oorspronkelijk gebaseerd op groenten, fruit, noten, zaden, zuivel, eieren, vlees (met mate) en vis.
9. We zijn allemaal onderdeel van een eetcultuur. Elk eetcultuur heeft zijn eigen tradities, gebruiken, etiquettes en culinair erfgoed. Deze verschillen van land tot land. Laten we onze gezamenlijke eet- en tafelcultuur koesteren, cultiveren én verder ontwikkelen.
10. Nederlanders kiezen al eeuwen lang éérst de groenten bij de warme maaltijd, en vervolgens de overige maaltijdcomponenten. Hierin onderscheidt de Nederlandse keuken zich van veel andere landen. Dit is een geweldige basis.
11. De cultuur van ‘eerst een boterham hartig en dan een boterham zoet’ heeft sterk bijgedragen aan een gezondere generatie dan ooit. Laten we dit in ere herstellen.
12. Restaurants kunnen groenten veel prominenter ‘op de kaart zetten’. Evenals traditionele Hollandse kazen, vleesproducten en vissoorten. Gelukkig worden groenten in restaurants belangrijker volgens Michelin. De Nieuwe Nederlandse Keuken van Albert Kooy focust op 80% planten en 20% dierlijk op het bord.
13. We hebben een eetcultuur met gevestigde tradities waarin versproducten een voorname rol spelen. We kunnen gerust spreken van een culinair erfgoed dat we niet op willen geven. Omdat we er zoveel kennis en ervaring in hebben geïnvesteerd. En omdat het zo belangrijk is voor een gezonde leefstijl.

Vers neemt heft in eigen hand

14. Over verse groenten, vlees, vis, aardappelen, zuivel, fruit en graan is zoveel te vertellen. Over diversiteit aan soorten, over seizoenen, over de natuurlijke kracht van versproducten, over dat ze direct van het land komen, over waarom onze voorouders ze aten. De overheid werkt hard aan een gezonde levensstijl. Onze traditionele eetcultuur, en de rol van versproducten daarin, dient méér aandacht te krijgen.
15. Vanaf nu zorgen de verssectoren zelf voor een samenhangend verhaal over onze eetcultuur, ons culinaire erfgoed, de Hollandse keuken en onze boeren. Er zit zoveel meer in basisvoedingsmiddelen als brood, vlees, eieren, groente en fruit, melk, (boeren)kaas, roomboter en vis! Deze bevatten van nature immers de voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. En dat willen we vertellen ook!
16. Laten we een positief verhaal vertellen over onze voeding.
17. Onze versproducten en versproducenten vertellen zelf hun eigen eerlijke verhaal; ze zijn hun eigen medium.
18. Samen Beter Eten Beter Leven met de Merken van Moeder Natuur. Doe mee!

De verssector staat voor een goede en gezonde eetcultuur en wil dit behouden en versterken. Door als organisaties in vers meer samen te werken, door vanuit eigen kracht proactief en offensief te communiceren en door initiatieven te ontwikkelen. Wij hopen dat velen dit manifest onderschrijven.