Hoe zat het ook alweer? Pepernoten worden vaak verward met kruidnoten, echter het zijn twee totaal verschillende soorten lekkernijen. Qua smaak en qua structuur. De smaak van kruidnootjes lijkt op die van speculaas. Ze zijn lekker knapperig en krokant. Pepernoten lijken het meest op taaitaai en smaken naar anijs en honing.

In deze spannende weken vóór het heerlijke avondje, nog maar eens een keer het recept voor kruidnoten.

Ideaal om te bakken op Pakjesavond, als de zenuwen en het ongeduld bij de kindertjes toeslaan.

Neem een grote kom en doe daarin 200 g zelfrijzend bakmeel100 g donkerbruine basterdsuiker2 flinke theelepels speculaas- of koekkruiden80 gram koude roomboter en 4 eetlepels melk. Snij de boter met 2 messen in stukjes en kneed de massa tot een bal. Door de opgewonden kinderhandjes is de bal waarschijnlijk flink opgewarmd en dat is niet goed voor het bakresultaat: leg het deeg dus (ingepakt in folie) ongeveer 30 minuten in de koelkast. Verwarm dan de oven voor op 175ºC en bekleed de met bakpapier. Vorm kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Bak de pepernoten in 20 minuten gaar en bruin. Het gaat vast héérlijk ruiken!*

Wist je trouwens dat Sint Nicolaas rond 280 na Christus is geboren? Dan is hij nu dus ongeveer 1.733 jaar oud !

* dit recept komt van puurgezond.nl