koosjer en sjabbat

Koosjer

De joodse eetcultuur is gebonden aan de spijswetten die in de Tora (het Oude Testament) worden genoemd. Daar lees je wat je wel en niet mag eten, en hoe het eten moet worden klaargemaakt. Onder koosjer wordt het volgende verstaan:

  • Zoogdieren. Maar dan alleen als ze herkauwen, gespleten hoeven hebben of op een juiste wijze zijn geslacht (geen varkens!).
  • Kip en vogels zijn meestal koosjer (behalve roofvogels)
  • Vissen met schubben en vinnen zijn koosjer.
  • Vlees mag je niet samen met zuivel eten. Er moet tenminste een uur tussen de maaltijd en het zuivel (bv toetje) zitten. De meeste joodse gezinnen hebben aparte pannen, apart servies en apart bestek en apart droogdoeken voor vlees- en melkproducten.
  • Groente, fruit, granen, peulvruchten, olijven en eieren zijn ‘neutraal’ en kan overal bij gegeten worden.

Sjabbatgerechten

De Sjabbat is de Joodse rustdag. Omdat je op Sjabbat niet mag werken worden  de maaltijden van tevoren klaargemaakt. De sjabbatgerechten zijn eigenlijk de méést joodse gerechten.

Het begint al op vrijdagavond met een feestmaal. Je kunt dan denken aan gerookte zalm, zure haring- en eiersalade. En natuurlijk de kippensoep met challes (gevlochten broden) en stoofschotels met bonen en vlees (tjolent of sjalet).