Hoewel ik echt hele leuke kinderen heb, werd ik af en toe gek van het gezeur aan tafel. Met één blik op het eten wisten ze al dat ze het niet lekker zouden gaan vinden. Zonder te proeven! Daarom kookte ik maar weer dié gerechten die zij lekker vonden.

Op een dag besloot ik niet langer toe te geven. Ik maakte Zuid Afrikaanse Boboti en googelde op het internet naar leuke weetjes over dit land. Weetjes en verhaaltjes waarvan ik vermoedde dat mijn kinderen die wel leuk zouden vinden. Over Kaap de Goede Hoop, Nelson Mandela, de Big Five, Goud en diamanten en de grappige Zuid Afrikaanse woordjes (een kleefbroek is een legging!).

Natuurlijk begon het met gemopper. Ik negeerde het commentaar en pakte er de atlas en mijn aantekeningen over Zuid Afrika bij. Ik negeerde de protesten en begon gewoon te vertellen. Hé wat zag ik daar, mijn kinderen vonden het wel leuk. Ze luisterden geinteresseed en staakten hun protest. Zo kwam er af en toe zelfs een vraag! Toen ik klaar was met mijn verhaal hadden ze alledrie hun bord leeg. Ik liet het niet merken, maar was dolblij. Het was een ontzettend gezellige maaltijd geweest. Wat een onverwachte overzinning!

Een paar dagen later deed ik hetzelfde met China. Ik maakte een Chinese maaltijd en dekte de tafel mooi. Met de atlas en mijn aantekeningen erbij vertelde ik over de Chinese muur, de verboden stad, het Chinese alfabet, enz. En alweer was er geen wanklank aan tafel.

Sindsdien zijn tientallen landen de revu gepasseerd.Het klinkt allemaal heel tijdrovend en ingewikkeld, maar in de praktijk valt dat reuze mee. De kinderen vonden het zelfs zo leuk dat ze op een gegeven moment met verzoekjes kwamen. Mijn zoon wilde wel meer weten over hawai en mijn jongste dochter over ons favoriete vakantieland Italie. Zo is het balletje gaan rollen.

Daar moest maar een boek van komen. Het is een boek geworden met heel veel weetjes over de landen. Speels en met humor geschreven, aangevuld met vrolijke foto’s en illustraties. Ouders lezen er uit voor, maar kinderen kunnen er ook prima zelf in lezen. Dankzij het losse kookschrift, de paspoortjes en de stickers is het echt een leuk cadeautje. We zijn heel hard aan het werken om alles begin augustus aan te leveren bij de drukker in China, zodat het boek eind november in de boekhandels verkrijgbaar is. Mooi op tijd voor Sinterklaas en Kerst!

Marjolein