Groenten in een zoetzure saus is een echte klassieker als je graag Chinees eet. Als je eenmaal weet hoe eenvoudig je dit gerecht zelf kunt maken, wil je nooit meer anders. Alle ingrediënten zijn oer-Hollands en je maakt deze Fu Yong Hai in ongeveer een half uur klaar, zeker als je een handig hulpje in de keuken hebt die je wilt helpen met het snij werk. (een keukenmachine is ook heel handig!).

1 stengel prei, 1 rode paprika, 2 wortelen (250 gram), 100 gram taugé, 1 rode peper, 1 Chinese kool, 10 eieren, groot blik gepelde tomaten, 3 tenen knoflook, 2 cm verse gember, 4 el sojasaus, 100 ml water, 2 el olie, 1 el azijn, 1 el bruine suiker, zout en peper.

  • Was alle groente grondig.
  • Snijd de prei in de lengte doormidden en snijd in flinterdunne halve ringetjes.
  • Schil en rasp de wortelen op een grove stand.
  • Snijd de paprika in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes.
  • Halveer de rode peper, verwijder de pitjes en snijd in ragfijne halve ringetjes.
  • Schil en rasp de knoflook en de verse gember.
  • Klop de eieren los in een ruime kom en roer hier de kleingesneden groenten door. Verhit de olie in een bakpan met anti aanbak laag en schenk daar het eiermengsel in (maak je dit gerecht voor vier personen klaar, dan is het handig om twee pannen te gebruiken of in twee porties te bakken).
  • Zet het vuur laag en laat de omelet – met de deksel op de pan –in ongeveer 20 minuten stollen. Het is prima om af en toe in de omelet te roeren zodat je grote stukken krijgt.  Draai eventueel halverwege de omelet voorzichtig om. Breng op smaak met peper en zout.
  • Terwijl de omelet gaart, gaan we de zoetzure saus maken. Verhit de olie in een pan en fruit knoflook, rode peper en gemberrasp circa 3 minuten op een laag vuur. Voeg er de gepelde tomaten aan toe, water, azijn en sojasaus en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een glad sausje (deze kun je eventueel binden met een papje van maizena en water).  Proef en breng op smaak met peper, zout en eventueel een schepje bruine suiker.
  • Snijd de Chinese kool in vieren. Verwijder de harde nerven in het middel en snijd de bladeren in smalle reepjes. Was de kool in koud water en laat uitlekken in een vergiet. Verhit olie in een bakpan en roerbak in ongeveer 3 minuten op een hoog vuur.  Was ondertussen de taugé en laat deze uitlekken. Roerbak de taugé in de laatste minuut mee.
  • Schep de omelet(stukken)  op een schaal en schenk de zoetzure saus eroverheen. Serveer direct samen met de Chinese kool.
  • Ook lekker met rijst 😉