Ariadne vertelt over haar kookworkshop

“Ja, ik heb ook een Marokkaans meisje in de klas! Ik ga aan haar vragen of ze een keer bij mij thuis komt eten, want dan kook ik Marokkaans voor haar. Nu kan ik dat ook!” Het is de tweede workshop in een serie van drie bij BSO de 2 Orka’s in Scheveningen. Vandaag koken en eten we Marokkaans. Tien kinderen van de BSO met mij, Ariadne van LekkerBekkies.

We zijn vorige week woensdag, met dezelfde groep, begonnen met Italië. Redelijk toegankelijk voor de kinderen; pizza, pasta en Italiaans ijs kennen ze natuurlijk al. Vorige week hebben ze ook Torta Verde, zelfgemaakte pesto en frambozen panna cotta aan hun Italiaanse repertoire toegevoegd. Zelf alles snijden met echte chef’s messen, met je eigen handen deeg maken, zien hoe gaaf gelatine is en basilicum ruiken zijn allemaal kleine ontdekkingsreisjes voor deze kids van 5-10 jaar oud.

Vandaag ontdekken we dus samen Marokko door te lezen uit het boek Wereldeters, te ruiken, voelen en zelf te koken. Iets wat je zelf maakt is altijd meer ‘van jou’ en daarom moeilijker om af te wijzen. Nieuwe smaken leren kennen met een ‘context’ (een verhaal, een ervaring) is altijd wat eenvoudiger dan dat je je bordje zo kant-en-klaar voor je neus gezet krijgt. Bovendien eten alle kinderen met elkaar de Marokkaanse maaltijd op nadat ze die zelf gemaakt hebben. Humus met sesambrood vooraf, kleurige couscous en sinaasappel-yoghurt dessert.

Twee kinderen vinden dit eten nog iets te exotisch, maar ze proeven het wel want de Marokko-sticker in hun Wereldeters-paspoort willen ze natuurlijk niet missen. “Wat gaan we volgende week eten juffrouw?” ” Volgende week koken we eten uit India!”, zeg ik. “Ik heb altijd al iets willen eten wat Indianen eten! Leuk joh!”, zegt een enthousiaste deelnemer. Volgende week toch maar eens uitleggen dat Indianen niet uit India komen…