Moeilijke eters. Je bent echt gezegend als je dat niet kent met je kind. Het kan namelijk enorme frustraties met zich mee brengen, dat weet ik uit ervaring. Toch kun je niet vroeg genoeg beginnen om je kind kennis te laten maken met veel verschillende smaken. Jong geleerd is oud gedaan. Enkele tips om je kind groente/fruit te laten eten:

  • zien eten doet eten.
  • Hapklare groente/fruit snacken.
  • Laat je kind meebeslissen.
  • Creatief aan tafel. Prikkel de fantasie!
  • Groente verstoppen.

Zien eten doet eten.

De allerbelangrijkste tip: geef zelf het goede voorbeeld. Niet alleen door veel groente te eten, maar ook door daar zichtbaar en hoorbaar van te genieten (mmmm lekker!). Kinderen leren door anderen na te bootsen en kopiëren dus ook jouw eetgedrag. Heb je bijvoorbeeld trek in iets lekkers, vertel dat dan hardop aan en eet vervolgens een wortel of een stuk komkommer.

Hapklare groente/fruit snacken.

Kinderen houden vaak van knapperig en van hapklare brokken. Serveer als tussendoortje klein gesneden stukken groente of fruit in een bakje met een vorkje of met leuke prikkertjes erin. Of vul het broodtrommeltje aan met wat plakjes komkommer, snoeptomaatjes, worteltjes of kleine paprikaatjes.

Laat je kind meebeslissen.

Laat je kind meebeslissen welke groente er op tafel komt. Geef telkens de keuze uit twee verschillende soorten groente, bijvoorbeeld prei óf broccoli; wortel óf spinazie (en wissel dit regelmatig af). Of bied keuze uit twee bereidingen, bijvoorbeeld bloemkool met een kaassausje of bloemkoolcurry. Als er aan tafel tóch wordt gemopperd kun je zeggen dat je kind zélf heeft mogen kiezen.

Creatief aan tafel. Prikkel de fantasie!

–          De presentatie op het bordje is belangrijk, want kinderen eten ook met hun ogen. Maak bijvoorbeeld een kleurrijke maaltijd, dat ziet er aantrekkelijker uit dan een bord vol groen of bruin. Of maak een vrolijk groentegezichtje op het bord van je kind.

–          Vertel gekke weetjes en leuke verhalen aan tafel over bijvoorbeeld het land waar het gerecht vandaan komt. Of hoe een groente groeit (bv spruitjes). En dat na het eten van asperges je plas stinkt, ruik maar eens. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen groente met ‘gekke’ namen sneller uitproberen dan gewone groente. Geef groente dus een hippe naam, bijvoorbeeld een kromkommer (komkommer), dophertjes (doperwten), drakenstaarten (asperges), kabouterkooltjes (spruiten), power punch broccoli (broccoli), enz.

Groente verstoppen.

Je kunt natuurlijk de groente ook verstoppen in gerechten. Zo krijgt je kind bijna ongemerkt groente binnen. De meest voor de hand liggende manier is het maken van een groentesoep. Kook de groente (bv wortelen) voeg er bouillon aan toe en pureer het met een staafmixer. Eventueel wat room en/of gehaktballetjes erbij, heerlijk! Ook kun je frietjes maken van zoete aardappel, pastinaak of wortel. Of een muffin en een pannenkoek met daarin diverse kleingesneden of gepureerde groente verwerkt.