Alaska staat deze week even in het middelpunt van de wereldwijde belangstelling omdat president Obama deze staat bezoekt.

Vanaf oktober staat Alaska óók in de belangstelling op de nieuwe Wereldeters kindermenukaart voor Van der Valk. Met op het bordje o.a. een Alaska vis (duurzaam gevangen, mét msc keurmerk) en zeewiersalade. In de kindermenukaart staan altijd leuke en interessante weetjes over het land van het kindermenu. Hier alvast een voorproefje.

Wist je dat …

… Alaska de 49ste en grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika is? Het is ongeveer 37 keer zo groot als Nederland, 50 keer zo groot als België.Alaska ligt in het noordwesten en wordt gescheiden van de rest van de VS door Canada.

… Alaska eerst bij Rusland hoorde? Omdat de Russen geld nodig hadden verkochten ze in 1867 Alaska aan Amerika. Amerika betaalde maar 7,2 miljoen dollar voor het gebied, omdat iedereen dacht dat het land weinig waard was. Sindsdien is gebleken dat dat spotgoedkoop was, want dankzij visserij, goud, steenkool, aardgas, maar vooral olie is het één van de rijkste gebieden van Amerika.

… het in de zomer op heel veel plekken ‘s avonds helemaal niet donker wordt? Je kunt dan midden in de nacht buiten nog een boekje lezen!

… de Alaskanen veel verse zeevis eten zoals Alaska koolvis, zalm, heilbot, mosselen en krab? Een gedeelte van het jaar kun je ook kariboe of zelfs beer eten.

… er ook eskimo’s wonen? De opvallendste inwoners zijn de Yup’ik en Inupiat die ook wel Eskimo’s worden genoemd. Zij wonen in het noorden en het westen, rond de poolcirkel. De meeste tijd jagen zij op  zeehonden, walrussen en kleine walvissen. Zij gebruiken hiervoor o.a. kayaks gewikkeld in leren huiden.

… Alaska de bijnaam ‘Last frontier’ heeft?